Kävin tänään töiden jälkeen Vanhan perinteisissä joulumyyjäisissä sekä Espalla Tuomaan joulumarkkinoissa. Lisäksi kävin ostamassa Stockalta koirille heijastinliivit. Virhe! Olin aivan kypsä jo 15 minuutin jälkeen! Joka paikka katuja myöten oli aivan täynnä ihmisiä ja kaikki ryntäilivät hysteerisinä ympäriinsä ostamassa joululahjoja - todellista kulutushysteriaa ja materialismin juhlaa. Tuli todella sellainen olo, että ihmiset ovat unohtaneet oikeasti tärkeät asiat ja arvottavat maailmaa ja omaa sekä muiden elämää materian omistamisen kautta. Jos antaa lahjoja, niin ne voivat hyvin olla ympäristöystävällisiä ja samalla saajan mielestä mukavia. Itse menen tänä vuonna aika perinteisellä linjalla lahjojen kanssa - leffalippuja, kirjoja ja yhteistä aikaa.

Balin ilmastoneuvottelut saatiin pitkien neuvotteluiden ja epätoivoisten hetkien loppuun viikonloppuna. En ole erityisen tyytyväinen lopputulokseen. Sen sisältö on lähinnä se, että neuvotteluja jatketaan, jotta parin vuoden sisällä saataisiin aikaan sopimus päästöjen vähentämisestä. Mitään muuta ei kuitenkaan periaatteessa päätetty vielä. Kehitysmaiden tueksi aletaan kerätä rahastoa, joka periaatteessa on jo olemassa, mutta summaa pitää kasvattaa valtavasti. Kiina puolestaan vaati edelleen, että se tulee kohdelluksi kehitysmaana, vaikka se on pian Yhdysvaltojakin suurempi saastuttaja. Sadun ja Oraksen mietteitä neuvotteluista voi lukea täältä. Jotta ilmastonmuutos saataisiin pysäytettyä parin asteen lämpenemisen tasolla, pitäisi päästöjä vähentää 20-40 prosenttia vuoteen 2020 mennessä ja 50 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteista ollaan siis kaukana, eikä Suomikaan ole pystynyt vielä vähentämään päästöjään yhtään, vaikka niiden kasvu onkin pysäytetty. Ruotsi sen sijaan on onnistunut vähentämään päästöjään. Ilmastonmuutoksen ehkäisemisen potentiaali työpaikkojen luomisessa on ymmärretty monilla tahoilla, mutta silti sitä ei ole Suomessa hyödynnetty yhtään. Saksassa se on tuonut jo satojatuhansia työpaikkoja.

Sanat eivät tunnu muutenkaan muuttuvan teoiksi. VR on poistanut ulkomailla opiskelevien suomalaisten alennukset ja YTV harkitsee opiskelija-alennusten rajaamista iän perusteella. On ymmärrettävää, että on kyse taloudellisista syistä, mutta tällaiset ratkaisut eivät auta, koska joukkoliikenteen käyttäminen vain vähenee niiden seurauksena. Joukkoliikenteen hinnat pitäisi saada alemmaksi julkisen subventiotuen avulla. Se voitaisiin kerätä esimerkiksi päästöveroilla, joilloin nämä olisivat oikeasti ympäristöveroja eivätkä fiskaalisia veroja. Päätöksentekijöiltä tarvittaisiin nyt rohkeutta ja uskottavuutta.

Tulipas taas valitettua monesta huonosti olevasta asiasta. Viime aikoina on sentään pääkaupunkiseudulla saanut ihailla usein todella kaunista taivasta. Välillä on pitänyt oikein pysähtyä paikallaan ihailemaan sitä henki salpautuneena. Viime viikolla onnistuin tallentamaan kauniin taivaan, koska minulla sattui kerrankin olemaan kamera mukana, kun olin kävelemässä töihin, vaikka eipä se kuvassa näytä läheskään niin hienolta kuin livenä.

1139606.jpg

Nyt glögiä lämmittämään :)