Suomeenkin kantautui keväällä uutinen, että Itävallassa poliisit olivat tunkeutuneet useisiin eläinoikeusaktivistien koteihin ja pidättäneet parikymmentä aktivistia. Kaikki tehtiin tietysti dramaattisella tavalla ulko-ovet rikkoen, aseilla uhkaillen, tietokoneet takavarikoiden jne. Suomessa ei vielä olla menty aivan samanlaiseen tilanteeseen, vaikka kotietsintöjä tehdään täälläkin ja asuntoihin mennään sisälle aamuyöstä omilla avaimilla. Nyt vain odotetaan, leviääkö Itävallan hysteria tännekin. Onhan Suomessakin palkattu useita poliiseja seuraamaan eläinoikeusaktivistien toimintaa.

Toukokuussa pidätettyjen itävaltalaisten joukossa oli monille suomalaisillekin tuttu Martin Balluch, joka on ollut myös Suomessa syytettynä, mutta syyte hylättiin pitkän taistelun jälkeen. Viime elokuussa kävin kuuntelemassa hänen innostavaa luentoansa, ja siellä puhutuista asioista ovat monet aktivistit sen jälkeen ottaneetkin Suomessa mallia. Niistä esimerkkinä kanojen vapautukset ja tiloilla kuvaamiset. Nyt Balluch pidätettiin ilman, että hänelle kerrottiin minkäänlaista syytä pidätykselle. Myöhemmin koko joukolle luettiin useita syytteitä yleisistä eläinoikeusrikoksista, mutta ei ollut minkäänlaisia todisteita tai perusteita syyttää juuri kyseistä joukkoa näistä rikoksista. Eläinoikeusjärjestöt puolestaan leimattiin rikollisliigoiksi. Uusin Voimakin kertoo Balluchin ryhtyneen nälkälakkoon ja joutui lopulta pakkoruokintaan, kun ei enää pysynyt tajuissaan. Balluch ei ole saanut oikeudessa sanoa mitään puolustuksekseen. Vankeus ja nälkälakko jatkui ja hän kävi lähellä kuolemaa. Nyt hän on hieman paremmassa kunnossa syötyään hieman mutta yhä vangittuna ilman todellisia perusteita. Toissapäivänä hän lähetti eo-järjestöille kirjeen tilanteestaan. Usein ihmetyttää ja vihastuttaa poliisien resurssien käyttö. Balluchin kanttia sen sijaan ihailen suuresti.

Suomessa sen sijaan rakas ministerimme Sorkka-Liisa Panttila on huolissaan sianlihantuotannon kannattavuudesta ja vaatii ruoan alv:n poistamisesta koko EU:ssa. Vaikka ruoka on kallistunut, on monilla suomalaisilla silti varaa heittää sitä roskiin. Kannatan ennemmin ruoan alv:n säilyttämistä, verohelpotuksia pienituloisille ja lihan hinnan nostamista. Kukaan ei tarvitse lihaa päivittäin. Siitä pitäisi taas tulla ylellisyystuote ja samalla elintavat muuttuisivat terveellisemmiksi.


Onpas ollut ihanaa nauttia lomasta. Ekat pari päivää olin mökillä. Sen jälkeen olen nähnyt kavereita, käynyt leffassa, kahvilla ja oluella, retkeillyt metsissä, tehnyt pakastimeen papupihvejä ja sämpylöitä, sukuloinut, pakastanut mansikat ja ehtinyt joogata jopa pari kertaa päivässä. Eilen tulin maalle ja olen viettänyt tunteja vanhempieni pihalla nokkosia keräämässä ja sen jälkeen laitoin ne kuivumaan. Nyt on vuoden nokkostarpeet nokkoskeittoja ja -lettuja varten. Nyt lähden viemään kummipoikaani metsäretkelle.