Onko enää olemassa kansalaisia vai kohdellaanko meitä kaikkia vain kuluttajina? Markkinat asettavat tiettyjä paineita ja kuluttajia painostetaan yhä enemmän tekemään itse eettisiä ja ympäristöystävällisiä valintoja. Sanotaan, että kuluttaja voi valita ja vaikuttaa. Tämä on totta, mutta onko vastuu todella vain kuluttajan. Pienistä teoista syntyy isoa, mutta vastuun kantoa tarvitaan myös yrityksiltä ja päättäjiltä markkinoiden ohjaamisessa.

Monet eivät koe valinnanvapautta vaikeaksi tai eivät kiinnitä siihen ollenkaan huomiota, mutta joillekin se on suuri taakka. Vedin viikonloppuna Nuori Vihreä Vaikuttaja -kurssia ja keskustelimme myös aiheesta mitä on politiikka. Alustamassa ollut Eetu Viren nosti esille, että Vihreille on tyypillistä, että politiikka viedään myös todella henkilökohtaiselle tasolle. Esimerkiksi lihansyöminen saatetaan kokea suurena henkilökohtaisena epäonnistumisena. Lisäksi itseltä vaaditaan luomu- ja kierrätystuotteiden suosimista, joukkoliikenteen käyttämistä jne. Yksikin hairahdus koetaan epäonnistumiseksi. Eetun sanat kuulostivat hyvin tutulta. Loppujen lopuksi yksittäisellä hairahduksella ei kuitenkaan ole suurta merkitystä, sillä ruodussa tarkasti pysyminen ei ikävä kyllä pelasta maailmaa.

Suomessa aloitti viikonloppuna toimintansa Yhdysvalloissa jo laajasti toimiva Porkkanamafia. Ideana on, että tehdään suurella joukolla ostoryntäys paikkaan, joka on tehnyt ympäristöystävällisiä tai eettisiä muutoksia hankinnoissaan. Suhtaudun tähän tietyllä tavalla kriittisesti. Ostoryntäyksen nimittäin tekevät todennäköisesti juuri ne, jotka muutenkin jo suosivat ympäristöystävällisiä ja eettisiä hankintoja. Ryntäyksessä suuri osa heistä todennäköisesti sortuu hankkimaan jotain, mitä ei muuten olisi tullut hankkineeksi ja ympäristöyställisyys menee ikään kuin hukkaan. Toivottavasti idea kuitenkin herättelee myös muita valinnoissaan.

Päättäjien joukkoon tarvitaan nyt ihmisiä, jotka ottaisivat rohkeasti kantaa markkinoiden ohjaamiseen. Kaikkea vastuuta ei tule kasata yksittäisille kuluttajille, vaikka kuluttajan vastuu niin tärkeältä kuulostaakin.