Vantaalla nuoret ja perjantaina tehty talonvaltaus ovat nousseet vaalien alla kuumaksi aiheeksi. Aiheesta käydään keskustelua verkossa ja paikan päällä Villa Pumpulissa. Olin alusta asti perillä valtauksen etenemisestä ja tapahtumista. Eilen vietin paikan päällä muutaman tunnin. Paikalla kävi naapureita, mediaa, viranomaisia ja kunnallisvaaliehdokkaita. Yleinen suhtautuminen talonvaltaukseen tuntuu olevan Vantaalla positiivinen. Kiitos valtaajaporukan asenteen. Talo olisi tarkoitus saada sosiaalikeskukseksi, jonka toiminta on päihteetöntä ja graffititonta. Tällaista tilaa todella tarvitaan Vantaalle, sillä tällä hetkellä täysi-ikäisille ei ole muita kokoontumispaikkoja kuin kaupalliset kahvilat ja baarit. Aina olisi ostettava tai juotava jotain, jotta saa kokoontua. Nuorisotaloihin ei täysi-ikäisistä koostuvalla porukalla ole asiaa.

Valtauksesta keskustelun yhteydessä nousee myös jatkuvasti esille Helsingin talonvaltaukset. Näitä ei kuitenkaan pidä rinnastaa yksiselitteisesti toisiinsa, sillä lähtökohdat ovat erilaiset. Helsingissä talonvaltaus aloitetaan usein suurilla bileillä. Villa Pumpulin valtauksessa puolestaan korostetaan päihteettömyyttä ja toimimista yhteistyöhengessä viereisten pientalojen asukkaiden kanssa.   

Neuvottelut tilasta kaupungin kanssa käynnistyvät huomenna. Tavoitteena on saada kaupunki vuokraamaan talo Velmulle, mutta talossa tulisi toimimaan myös muita. Neuvotteluissa menee testiin, ovatko monien positiiviset asenteet laajennettavissa käytäntöön asti vai ovatko ne vain korupuheita. Toistaiseksi harva tuntuu positiivisesta hengestä huolimatta olemaan valmis tekoihin. Itse olen valmis taistelemaan talon, nuorten ja päihteettömän toiminnan puolesta!

Vantaalla nuorison ahdinko on muutenkin ajankohtainen aihe. Töiden puitteissa kokoustin perjantaina pääkaupunkiseudun nuorisojärjestöjen kanssa. Helsingissä suuren koneiston nuorisoasiainkeskus hoitaa nuorison asioita ja panostaa todella nuorison aktiiviseen toimintaan. Lisäksi nuorisolautakunta käsittelee nuorison asioita. Vantaalla nuorisopalveluja pyörittää hallinnossa muutaman ihmisen toimisto ja nuorisoasiat kuuluvat kulttuuri- ja liikunta-asioiden kanssa vapaa-ajan lautakuntaa, joka ensi vuoden alusta yhdistyy laajemmaksi kokonaisuudeksi asukaspalvelulautakunnan kanssa monien tahojen vastustuksesta huolimatta. Nuoriso jää Vantaalla paitsioon ja ongelmaksi voidaan taas nostaa Vantaan huono taloudellinen tilanne. Rahaa kun ei riitä nuoriin panostamiseen.

Tässä esimerkki siitä, miten Helsingissä panostetaan nuoriin. Nuorten luontotalolla järjestettiin torstaina nuorisoasiankeskuksen ja järjestöjen yhteistyönä päihteetön Aurinkojuhla, johon kokoontui paljon nuoria nauttimaan illasta.

1923815.jpg