Lähes kaikki Suomen suurimmat kaupungit ovat jo Reilun kaupan kaupunkeja. Joukossa on mm. Helsinki, Tampere, Turku, Kajaani ja Pori. Myös Espoossa on tehty aloite.  Arvonimen saaminen edellyttää tiettyjä kriteerejä, jotka suhteutetaan kaupungin asukaslukuun. Kaupunginvaltuuston on siirryttävä Reilun kaupan tuotteiden käyttämiseen. Reilun kaupan tuotteita tulee myös olla saatavilla tietystä osasta kauppoja, kahviloita, ravintoloita ja hotelleja, ja osan työpaikoista ja seurakunnista pitää sitoutua tuotteiden käyttämiseen.  Kehityksen pitää olla jatkuvaa ja siksi edellytetään myös kannatusyhdistyksen perustamista ja sen toimimista.

Vantaallakin arvonimen saaminen on ollut valtuuston käsittelyssä. Asia ei kuitenkaan edennyt, ja vasta-argumentteihin kuului niinkin päteviä makuasiakysymyksiä kuin että joidenkin valtuutettujen mielestä Reilun kaupan kahvi on pahaa, joten sitä ei voi ottaa kaupungintalolla käyttöön. Viime keväänä potkin omaa valtuustoryhmäämme ajamaan asiaa eteenpäin ja sen jälkeen kannatusryhmä saatiinkin pystyyn. Toivottavasti Vantaa saadaan Reilun kaupan kaupungiksi mahdollisimman pian.

Reilun kaupan kaupungin arvonimen lisäksi kaupungit voivat hakea myös GMO-vapaan kaupungin titteliä. Tällä hetkellä näitä kuntia on 11. Tittelin saaminen edellyttää joukkoruokailujen sekä kaupungin omistamien peltojen ja metsien pitämistä GMO-vapaana.

Vantaalla tarvitaan vielä paljon lisää herättelyä ja työtä sen eteen, että julkiset hankinnat olisivat reiluja, eettisiä ja ympäristöystävällisiä. Näitä kysymyksiä ei pidä unohtaa vaalien jälkeen vaan siinä vaiheessa tarvitaan aktiivisuutta niin valtuutetuilta kuin kansalaisaktiiveilta.