Otsikko tulee amerikkalaiselta eläinkokeita vastustavalta järjestöltä. Eläinkokeet ja monet muut eläinten hyväksikäytön muodot menevät juuri siihen kategoriaan, että ilman niitäkin pärjättäisiin, mutta ihminen on ottanut oikeudekseen tehdä niitä vain, koska kykenee siihen. Se ei kuitenkaan tarkoita, että niin pitäisi toimia. Kasvissyöntiä (veganismista puhumattakaan) joutuu usein perustelemaan monelta eri kantilta. Monien tuntuu olevan vaikea ymmärtää, että kun voi tehdä valinnan ja jättää eläinperäisten tuotteiden käyttämisen, niin haluan tehdä sen. En edes yritä käännyttää muita, vaan perustelen vain omaa näkökulmaani ja valintaani sillä, että haluan elää eläinystävällisesti, koska se on mahdollista. Silti jotkut nousevat vastarintaan. "Mutta elämään ja luonnonlakeihin kuuluu toisten syöminen!" Totta, mutta ihminen voi tehdä valinnan ja siitä länsimaissa saa oikeastaan osittain kiittää varallisuuttamme, koska voimme valita, mitä syömme. Voin sekä henkisesti että fyysisesti paremmin, kun en koske eläinperäisiin tuotteisiin.
 
Noh, tämän kirjoituksen ei pitänyt edes lähteä näille poluille, mutta tulipahan vähän ajatuksenvirtaa eikä se ollut tarkoitettu saarnaksi. Tuo otsikon lausahdus nimittäin eilen herätti minussa monenlaisia ajatuksia. Sitä voi soveltaa eläinoikeuskysymyksiin, mutta myös esimerkiksi ihmissuhteisiin tai moneen muuhun yhteiskuntamme epäkohtaan. Ihminen on itsekäs ja tekee usein sen, mihin pystyy, vaikkei se olisi oikein muita kohtaan. En kiellä, ettenkö itsekin olisi jossain määrin itsekäs - varmasti jokainen on. Juuri viikonloppuna puhuimme kaverini kanssa siitä, että yritämme elää ympäristöystävällisesti, mutta eläinystävällisyys ja eläinoikeusetiikka menee sen edelle. Joitain valintoja on vain pakko tehdä. Haluaisimme molemmat elää mahdollisimman ympäristöystävällisesti, mutta toisaalta haluamme myös nauttia elämästä. Meille molemmille pahe on matkustaminen ja sallimme sen itsellemme. Muutama vuosi sitten yritin elää vielä ympäristöystävällisemmin, mutta totesin lopulta, että itselleen on sallittava jotain tai pää sekoaa. Yksi ihminen voi vaikuttaa, mutta vähän. Jos en sallisi itselleni tiettyjä paheita, joista nautin, en varmaan kovin pitkään jaksaisi toimia järjestöissäkään, kun ajaisin itseni loppuun taistelemalla maailman pahuutta vastaan.

On asioita, jotka kannattaa toteuttaa jos mahdollista ja voittaa omat pelkonsa ja epäilyksensä.  Itselleni tällainen asia oli varmasti yksin reilaamaan lähteminen ja se osoittautui loistavaksi päätökseksi. Opin paljon itsestäni ja jatkossa haluan reissata nimenomaan yksin. Kannattaa elää hetkessä ja toteuttaa päähänpistojaan, sillä ei tiedä, onko niitä mahdollista toteuttaa myöhemmin. Sen takia aion todellakin lähteä pidemmäksi aikaa ulkomaille mahdollisimman nopeasti, sillä kun olen valmistumisen jälkeen toivottavasti pian vakiintunut työelämään, ei tiedä, tuleeko vastaavaa mahdollisuutta enää. Tällä hetkellä elämäni tuntuu muutenkin hakevan suuntaansa. Gradu jumittaa paikallaan, mutta kun toivottavasti saan puserrettua sen valmiiksi ensi kevääseen mennessä, niin sen jälkeen on kaikki avoinna. Syksyllekin suunnittelen lähinnä ulkomaanmatkoja ja gradu on vain ahdistavana ajatuksena taustalla. Sen lisäksi, että itse olen elämässäni jonkinlaisessa tienhaarassa, myös perheessämme tapahtuu muutoksia. Veljeni aloitti sivarin ja sai opiskelupaikan. Vanhemmat aikovat muuttaa pois talosta, jossa ovat asuneet 19 vuotta ja jossa vietin lapsuuteni ja nuoruuteni. Täytyy toivoa, että muutokset vievät kohti parempaa.