Viime aikoina lehtien palstoja ja monia keskusteluita on hallinnut Tehyn työtaistelu. Potilasturvallisuus on vaarassa, jos joukkoirtisanoutuminen toteutuu, sillä kaikilla sairaanhoitopiireillä ei ole selkeitä suunnitelmia hoidon turvaamiseksi. Esimerkiksi HUSin piirissä 78 prosenttia hoitajista on ilmoittaunut irtisanoutuvansa. Koko maassa irtisanoutumisia olisi todennäköisesti 12 800. Kansallisia hätäratkaisuja on alettu suunnitella ja naapurimailta on pyydetty apua. Välittömästi hoitoa vaatia vastasyntyneitä kuljetettaisiin Ruotsiin, mutta sieltä saatavan avun määrä ei kuitenkaan olisi riittävä. Myös Virolta on kysytty apua. Monet ihmiset ovat epätoivoisia kauan odotettujen leikkausten siirtyessä, mutta samaan aikaan kansa tuntuu olevan samassa rintamassa hoitajien kanssa. Sympatiaa löytyy. Ylen teettämän tutkimuksen mukaan 61 prosenttia hyväksyy työtaistelun.

Jos työtaistelu toteutuu, se on loistava esimerkki siitä, mihin katteettomat vaalilupaukset voivat johtaa. Vihreät ovat tietysti osaltaan hallitusvastuussa, mutta tämä taisto on silti pääasiassa Kokoomuksen ja hoitajien välinen, sillä Kokoomus antoi eduskuntavaaleissa lupauksia, joita se ei pyri todella toteuttamaan. Tehyn tavoitteena on saada peräti 24 prosentin palkankorotukset. Jollei työehtosopimusta saada aikaan, toteutuu työtaistelu. Ainakin lähipiirissäni tutut ovat varautuneet työtaisteluun hoitamalla jo pois alta sellaisia lääkärikäyntejä, jotka kenties olisivat tulossa lähiaikoina. Itsekin varasin vihdoin ajan rokotukseen. Se onkin ollut aikeissa jo pari vuotta, mutta nyt saan vihdoin rokotukset ajantasalle. Saa nähdä, pitääkö tämän pitkittyneen flunssankin takia raahautua lääkäriin.

On mielenkiintoista nähdä, heijastuuko Kokoomuksen katteettomat lupaukset ensi vuoden kunnallisvaaleihin. Ikävä kyllä pelkään, etteivät monet osaa ajatella yhteyttä niin pitkälle. Ajankohtaisemmat vaalit ovat korkeakoulujen edustajistovaalit, joiden ennakkoäänestys on ensi viikolla ja varsinaiset äänestyspäivät sitä seuraavalla viikolla. Muistakaahan kaikki korkeakouluopiskelijat aktivoitua ;)