Viimeisen viikon aikana on tapahtunut jotain kauan odotettua - vihdoin julkisuudessa on alettu keskustella avoimesti tuotantoeläinten oloista suomalaisilla tiloilla. Oikeutta eläimille -järjestö julkaisu keskiviikkona A-studiossa järkyttävää kuvamateriaalia tiloilta. Kuvauksia oli tehty 60 sikalassa, 21 broileritilalla ja 20 kanalassa vuosien 2006 ja 2007 aikana. Videot löytyvät netistä. Sivuilla on ollut viime päivien aikana niin paljon kävijöitä, että ne kaatuivat useamman kerran ja jouduttiin siirtämään uudelle serverille.

Vaikka mediassa on syntynyt jonkun verran keskustelua siitä, että videot on kuvattu ilman lupaa, on julkisuus ollut silti yllättävänkin positiivista. Evira pyysi OE:lta tiedot tiloista, joilla epäillään tapahtuneen eläinsuojelurikoksia ja niillä aloitetaan tarkastukset. Ikävä kyllä tilojen on helppo siivota jälkensä ennen tarkastuksia. Yksi asia, mistä ei olekaan julkisuudessa puhuttu, kun ollaan keskusteltu siitä, että tiloille tehdään tarkastuksia, on se, että tarkastajat ilmoittavat tulonsa etukäteen. Tuottajien on siis helppo silloin siivota kuolleet ja kituvat eläimet pois. OE teki arvokasta työtä nostamalla esiin todellisuuden ja ainakin itse arvostan todella paljon sitä, että kuvaajat tiesivät kyllä, että asiaa johtaa rikostutkintaan, muttei välittäneet siitä, vaan asettivat eläinten oikeudet etusijalle.

Elintarviketeollisuus on pyrkinyt puolustautumaan kuvamateriaalia vastaan sillä, että kyseessä on marginaalitapaukset. Kunpa olisikin! Vaikkei joka tilalla toki tapahdukaan vastaavia rikkomuksia, on eläinten kituminen arkipäivää. Lainsäädännön mukaan 110-kiloiselle lihasialle riittää 0,65m2 tilaa ja munijakanalle A4-arkin verran. Eläinsuojelulainsäädännön toteutuminenkaan ei siis takaa eläinten hyvinvointia. Monet videoissa nähtävät julmuudet ovat lain sallimia. Lain vaatimukset täyttävissä sikaloissa esimerkiksi porsaskuolleisuus on usein 18 prosentin luokkaa. Suomessa teurastetaan vuosittain 52 miljoonaa broileria, 3 miljoonaa kanaa, 2 miljoonaa sikaa ja 220 000 nautaa. Tuotantotrendit muuttuvat Suomessa yleensä Tanskan mallin mukaisesti ja Tanskahan on tunnettu julmasta tehotuotannostaan.

Kansanedustajat ovat myös aktivoituneet ottamaan kantaa tuotantoeläinten oloihin. Oras Tynkkynen teki aloitteen eläinsuojeluvaltuutetun viran perustamisesta. Paavo Arhinmäki jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen tuotantoeläinten kohtelusta ja Pentti Tiusanen eläinsuojelumääräysten rikkomisesta.

Perjantaina vietettiin myös Älä osta mitään -päivää. Tässä kaikessa häslingissä se jäi omalta osaltani tänä vuonna vähemmälle huomiolle ja kamnpanjointia olisi voinut tehdä enemmänkin. Kampanjan teema oli tänä vuonna Älä osta mielikuvaa - huuhtele ajatuksesi. Jokaisen toivotaan hyväksyvän itsensä sellaisena kuin on, ja jättävän väliin itsensä vertailemisen mainosten fotoshopattuihin malleihin. Tässä hyvä esimerkki siitä, miten mainoksia tehdään. Klikkailemalla näet, miten mallia on fotoshopattu.

Kävimme eilen työporukan kanssa Heurekassa ja saimme siellä mahtavimman elämyksen aikoihin. Siellä on tällä hetkellä näyttelynä "Dialogi hiljaisuudessa", jossa opas vie tunnin kierrokselle hiljaisuuteen ja opettaa kommunikoimaan kehonkielellä eri pisteissä eri tavoin. Olin todella vaikuttunut ja suosittelen kaikille!