Erehdyin aloittamaan tänään päiväni uutisten lukemisella ja sen jälkeen olinkin pitkään huonolla tuulella. Ydinvoimauutisointi on ollut nyt viikon verran pinnalla. Lauantaina vietettiin Tsernobylin 22-vuotismuistopäivää. Pari päivää sitä ennen jätettiin kuudennen ydinvoimalan hakemus. Ironista. Suomen viidenteen ydinvoimalaan tulossa oleva polttojärjestelmä on kielletty jopa Yhdysvalloissa sen vaarallisuuden takia. Suomen päättäjiä ja kansaa se ei kuitenkaan tunnu kiinnostavan tarpeeksi.

Oikeastaan eniten kiehuin tänään lukiessani lähes viikon vanhaa uutista Olkiluodon ympäristövaikutusten arvionnin puutteellisuudesta. Eihän siinä mitään yllättävää ole, mutta uutisen lause "ympäristövaikutusten arviointia on täydennettävä lupaprosessin myöhemmissä vaiheissa" sai minut raivon partaalle. EI, EI, EI!! Maallikko tosin ei huomaa tuossa lauseessa mitään vikaa, mutta siinä on perustavanlaatuinen ongelma. Ympäristövaikutusten arviointi (YVA) -prosessi ja ympäristölupaprosessi ovat toisistaan täysin erillisiä prosesseja... tai niiden kuuluisi olla. YVAn pitäisi olla kunnossa siinä vaiheessa, kun hanke menee lupatarkasteluun. Lisäksi YVAn pitäisi olla objektiivinen niin, ettei siinä ajeta jotain vaihtoehtoa muiden edelle. Näin ei kuitenkaan ole, vaan käytännössä vaihtoehto on jo valittu prosessin aikana ja ympäristöluvan hakeminen on läpihuutojuttu. Uutisessa saattoi kuitenkin olla toimittajan perusmoka, kun ei tiedä, mistä kirjoittaa. Ainakin toivon, ettei Säteilyturvakeskus todella ole ilmaissut asiaa kyseisellä tavalla.

Toisaalta noin pienillä asioilla kuin YVAlla ei tunnu olevan väliä, kun kuudetta ja jopa seitsemättä ydinvoimalaa ollaan puuhaamassa Suomeen kovaa vauhtia. Jotkut kansanedustajatkin ovat vedonneet siihen, että sähköntuonnista on päästävä eroon riskien välttämiseksi. Kunpa kyseiset päättäjät tutustuisivat faktoihin, niin huomaisivat, että Suomen nykyisen sähköntuonnin osuus on noin viiden prosentin luokkaa sähkönkulutuksesta. Emme tarvitse lisää ydinvoimaa. Lisäksi järkytyin viikonloppuna lukiessani tutkimuksesta, jonka mukaan suomalaiset hyväksyvät tekoaltaiden rakentamisen vesivoiman lisäämiseksi. Niiden avulla tuotettu sähkömäärä olisi kuitenkin avuttoman pieni! Porvarikansanedustajiemme on sitten hyvä vedota, että tätä mieltä kansakin on, kun tietämättömät ihmiset on laitettu vastailemaan liian vaikeisiin kysymyksiin.

Angstini ei edes rajoittunut energiantuotannon kysymyksiin. Sauli Niinistö on ilmaissut kannattavansa veronalennuksia ja kansa tietysti kiljuu riemusta. Onneksi Sinnemäki laittoi vastaan. Veronalennuksien myötä rikkaat rikastuisivat ja köyhät köyhtyisivät, kun julkisten palveluiden taso huononisi.

Nyt on pakko palata esseen pariin. Vielä pari sivua kirjoitettavana tänään ja deadline huomenna. Jos kirjoittamisesta nyt taas mitään tulee, kun käyn niin ylikierroksilla. Ai niin, yksi positiivinen juttu. Paris Daily Photo on aivan mahtava blogi. Erityisesti tämän päivän Amour-video oli hieno. Ja toinenkin mahtava juttu: Suomen ensimmäinen vihreä sivusto on auennut!