Demarit ovat loistaneet viime aikoina - ensin vetämällä tukensa keskustatunnelilta ja sen jälkeen ilmaisemalla varovaisen tukensa ruuhkamaksuille. Samalla pohditaan Vihreiden seuraavaa liikettä. Mitkä ehdotukset olisivat poliittisia itsemurhia ja mitkä voitaisiin saada läpi? Toisaalta usein käy niin, että jos Vihreät ovat jotain aluperin ehdottaneet, siitä tulee jonkun ajan kuluttua jonkin suuremman puolueen riemuvoitto ajettaessa päätös läpi. Ei toki aina näin. Paitsi että liikennepolitiikka on ollut esille, myös päästörajoitukset ovat herättäneet keskustelua. Monet ympäristöjärjestöt ovat kritisoineet EU:n komission asettamia rajoituksia. Mielestäni ne ovat kuitenkin huomattava muutos asenteissa. Tarvitaan kuitenkin lisää muutosta, sillä joidenkin tutkimusten mukaan pohjoinen napajää on jo viiden vuoden päästä kesäisin sula. Suomessa kuitenkin halutaan mm. tehdä turpeesta biopolttoainetta. Turve säilyttää siis edelleen kiistellyn asemansa. Torstai-iltana eräs henkilö heittikin, että Vihreiden yksi hallitustavoite voisi olla turpeen syöttötariffien vaihtaminen tuulivoiman syöttötariffeihin. Haasteita riittää. Tämän päivän keskusteluaihe on puolestaan Vuotoksen rakentaminen, ja mielipiteet jakautuvat aikalailla. Perustulokin on taas esillä. Kiistely kerjäläisistä on osaltaan vauhdittanut toimeentulokeskustelua.

Tein tässä yhtenä iltana merkittävän päätöksen - en ryhdy ehdolle kunnallisvaaleissa. Tuntuu kuin suuri taakka olisi valahtanut pois harteiltani tuon päätöksen tehtyäni. Monet ovat jo kauan toitottaneet, ettei minulla ole muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä ehdolle. En kuitenkaan nyt koe sitä mielekkääksi ja elämäntilanteeseeni (tai paremminkin tämän hetkiseen liikkuvaan elämäntapaani) sopivaksi, eikä suuren kaupungin Vihreiden nuorten vaalimenestys voi eikä saa olla yhdestä henkilöstä kiinni. Tiedän, että tämän jälkeen on entistä haastavampaa yrittää puhua nuoria ehdolle, mutta päätökseni on toistaiseksi tämä. Varmasti joudun vielä myöhemmin harkitsemaan uudelleen.

Minua pyydettiin myös jatkamaan puheenjohtajana järjestössä, josta olin jättäytymässä pois, mutten suostunut. Opettelen sanomaan ei, jotta hommien määrä ei paisuisi yli äyräiden tänä vuonna. Ensi viikolle ovat kasaantuneet kaikki mahdolliset hallituksien ja työryhmien kokoukset, joten joka illalle riittää jotain vihreää puuhaa. HYYn edustajistoonkin olisi pitänyt mennä, mutta se lankesi nyt jonkun muun varaedustajan niskaan.

Löysin muuten potentiaalisen ehdokkaan kesän junamatkalle Kaukoitää kohti, kun törmäsin tuttuun Educa-messuilla. Moni on kertonut haaveilevansa samasta matkasta, mutta nyt löytyi ensimmäinen, joka innostui todella eikä aika, raha tai uskallus ole ylitsepääsemätön este.