Valtuustossa esiteltiin eilen Vantaan budjetti vuodelle 2009. Ensin käytiin pitkä keskustelu, kannattaako budjettia edes esittää vai lykätäänkö käsittelyä vielä parilla viikolla, vaalien jälkeiseen aikaan toivoen samalla, että finanssikriisin mahdolliset vaikutukset olisivat selvillä siihen mennessä. Keskustelua käytiin työllisyysnäkymistä ja niiden vaikutuksista Vantaan verotuloihin. Oikealta kuului optimistisia kannanottoja verotulojen nuosun puolesta, kun taas vasemmalla oltiin varovaisempia. Esittely käytiin joka tapauksessa läpi ja huolimatta siitä, ettei esityksessä oltu huomioitu finanssikriisin vaikutuksia, on leikkauksia tulossa paljon. Jos budjettia kiristetään entisestään, kärsivät monet toimialat vielä enemmän.

Leikkauksista kärsivät erityisesti lapset ja nuoret. Positiivisena asiana esiin voi nostaa, että kielten opetusta aiotaan lisätä. Lisäksi palkataan kaksi lastenpsykiatria lisää, mikä tosin ei paljon helpota kokonaistilannetta. Sen sijaan opettajia vähennetään 16-18 opetustyövuotta, mikä tietää ryhmäkokojen nousemista entisestään. Vantaalla on jo nyt maan suurimmat luokkakoot. Lisäksi leikataan kotihoidontukea sekä kirjastojen määrärahoja. Terveydenhuollossa hoidetaan vain pakolliset toimenpiteet ja kaupungin tiloja myydään.

Vantaalla voidaan jo nyt pahoin ja leikkaukset tulevat lisäämään pahoinvointia entisestään. Olisikohan vihdoin aika saada hieman humaanimpaan lähestymistapaa? Valtuuston kokousta seuratessa ei voi olla toteamatta, että uutta verta todella tarvittaisiin kehiin.