Viime päivinä on laittanut taas raivoksi se, kuinka epätasa-arvoisesti sukupuolia kohdellaan. Esimerkiksi keskiviikkona sekä Uutislehti100:ssa että Metrossa oli kaksi sivunkokoista mainosta, joissa mainostettiin tuotteita puolialastomien naisten avulla. Aarrgghhh. Myös eduskunnassa mieskansanedustajien suvaitsematon käytös on ollut pinnalla viime päivinä. Osa näistä miehistä on hämmästynyt, kun heidän nimensä on mainittu hävyttömästi käyttäytyvien joukossa. Tämä osoittaa mielestäni sen, kuinka syvään juurtuneita ja tiedostamattomia sukupuolien kohtelussa ilmenevät erot ovat maassamme. Vaikka tasa-arvo toteutuu meillä paremmin kuin monissa muissa maissa, on tehtävää edelleen. Naisten palkat ovat pääkaupunkiseudulla laskeneet taas miesten palkkoihin suhteutettuna.

Seksistinen mainonta puolestaan aiheuttaa monille naisille masennusta ja riittämättömyyden tunnetta, kun itseä vertaa mainosten retusoituihin malleihin. Monet naisetkaan eivät kuitenkaan huomaa ja ymmärrä, kuinka eri tavalla sukupuolia kohdellaan, koska siihen ollaan niin tottuneita. Itse olen oppinut tiedostamaan sen. Kaikki eivät kuitenkaan huomaa edes omassa puheessaan, miten puhuvat eri tavalla sukupuolista. Pysähtykääpä hetkeksi miettimään jommastakummasta sukupuolesta jotain sanoessanne, että sanoisitteko niin vastakkaisesta sukupuolesta. Yksi itseäni suunnattomasti ärsyttävä asia on myös se, jos mies puhuessaan kohdistaa puheensa ja katseensa vain toisille miehille, vaikka paikalla olisikin naisia. Aivan kuin naiset eivät esitettyä asiaa kuitenkaan ymmärtäisi..

Yksi tasa-arvokysymys on myös se, että on keskusteltu siitä, että kansanedustajia varten pitäisi saada laki poistamaan häirintä. Olemassaolevat laithan koskevat kansanedustajia siinä missä muitakin! Mielestäni he eivät ole erityisasemassa, vaan heidän oman maalaisjärkensä pitäisi sanoa, mikä on sopimatonta käytöstä. Ilmeisesti näin ei kuitenkaan ole.

Kimpaannuin myös A-talkissa käydyn tuulivoimakeskustelun seurauksena. Keskustelijat pääsivät yhteisymmärrykseen siitä, että tuulivoimaa on lisättävä, mutta määristä oltiin eri mieltä. Monet tahot pitävät myös epäreiluna Suomelle asetettuja uusiutuvan energian lisäämisvaatimuksia. Kyllä, uusiutuvan energian osuutemme on jo melko suuri, mutta se koostuu lähinnä vesivoimasta, joka ei ole ympäristön kannalta hyvä vaihtoehto aiheuttaessaan esimerkiksi pohjan eroosiota ja virtaamien muutoksia. Jokainen ymmärtää myös patoamisen vaikutukset eliöstöön. Joka tapauksessa, Eija-Riitta Korhola totesi A-talkissa, että suomalaiset tuskin haluavat hiljaisuutta rakastavana kansana lisätä merkittävästi tuulivoimaa sen aiheuttaman melun takia. Mitäh?!?! Näin puhuu ihminen, joka ei varmaan koskaan ole käynyt tuulivoimalan lähellä. Itse olen lähes tulkoon nukahtanut suuren tuulivoimalan juurelle sen siipien viuhuessa yläpuolellani, sillä melua siitä ei syntynyt yhtään ja kokemus oli ainoastaan rauhoittava.

Viime viikot ovat palauttaneet mieleeni myös ihmisten kohtelun sairaaloiden pitkäaikaisosastoilla. Hoitajia on liian vähän ja väsymyksen takia potilaat eivät saa tarpeeksi hoitoa tai seuraa. Näin tämän itse ollessani vastaavalla osastolla kesätöissä vuosia sitten. Työ on henkisesti todella rankkaa, joten tilanteen parantamiseksi tarvittaisiin lisää henkilökuntaa. Nämä muistot palasivat mieleeni lähipiirini tapahtumien takia. Olen oppinut viime aikoina vihaamaan tautia nimeltä Alzheimer. Se menee sarjaan asioista, joiden rankkuutta ei voi ymmärtää, ennen kuin itse seuraa vierestä. Joka päivä sitä kuvittelee, ettei enää voi tulla mitään kovin uutta tautiin liittyvää, mutta silti jatkuvasti tulee eteen uudenlaisia järkytyksiä, jotka lamaannuttavat oman toiminnan hetkeksi täysin.

Tammikuun aikana jäi muuten kommentoimatta mm. seuraavat asiat:
- J. K. Rowling ei halua Harry Potteria painettavan suomalaispaperille, koska suomalainen metsäteollisuus ei ole FSC-sertifioitua.
- Vantaalla tehtiin päätös bussivarikon rakentamisesta yhden pääkaupunkiseudun tärkeimmän virkistysalueen viereen. Kustannuskysymykset jyräsivät ympäristö- ja virkistysarvot.

Kohta on aika suunnata perjantai-illan ratoksi kunnallisvaalityöryhmän kokoukseen. Lauantaikin menee kokonaan töissä. Sunnuntaina taidan suunnata luontoliittolaisten kanssa metsään ja jättää lauantai-illan bileet väliin.