Eilinen Hesari kertoi, että Suomi on kansainvälisessä vertailussa vasta sijalla 36 ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä! Ruotsi ja Tanska sen sijaan ovat kärkikolmikossa. Suomessa energiankulutus kasvaa edelleen, mutta Ruotsissa se on saatu pysähtymään. Nopeasti ajateltuna luulisi Suomen olevan huippumaita päästöjen vähentämisessä teknologian ansiosta ja siihen ihmiset yleensä vetoavatkin, eivätkä usko, ettemme kanna korteamme kekoon, kuten pitäisi. Perusteluna käytetään myös pohjoista sijaintia ja siitä johtuvaa lämmityksen tarvetta, ja siitä siirrytään edelleen perustelemaan energiaintensiivisen teollisuuden asemaa. Ruotsissa on kuitenkin täysin samat lähtökohdat, mutta siellä päästöt saadaan silti kuriin ilman suurempaa vaivaa ja taistelua. Kyse on lähinnä asenteesta. Onneksi EU ei hyväksynyt Suomen yrityksiä saada enemmän päästöoikeuksia.

WWF esitti keväällä Virtaa Tulevaisuuteen -mallissa tarkat laskelmat siitä, miten Suomessa saataisiin vähennettyä hiilidioksidipäästöjä ainakin 20 prosenttia. Olennaista on, että kaikki potentiaali on jo olemassa. Se pitäisi vain ottaa käymään. Ratkaisuksi ei tarvita ydinvoimaa, vaan energiansäästö, biopolttoaineet ja tuulivoima riittävät. Tämän päivän Hesari muuten uutisoi, että yli puolet kansasta kannattaa edelleen ydinvoimaa. Jos olisi samanlaisia pienonnettomuuksia kuin Ruotsissa viimeisen vuoden aikana, niin olisivatkohan ihmiset samaa mieltä.

Hesarin päivän kysymys on tänään "Huolisitko tuulivoimalan mökki- tai kotimaisemaasi?". Tuulivoimaloista on monilla sellainen käsitys, että ne pitävät meteliä eivätkä siksi halua niitä lähistölleen. Olen maannut selälläni maassa tuulivoimalan alla sen siipien viuhuessa suoraan yläpuolellani ja siitä ei kyllä kuulunut mitään muuta ääntä kuin pieni ilmavirran humahdus. Kyseessä oli vielä maailman suurin tuulivoimalamalli.

Asenteiden pitää muuttua vielä paljon, jos ilmastonmuutos halutaan pysäyttää... liekö enää edes mahdollista ennen kuin nykyisen kaltainen luonto tuhoutuu. Asennemuutoksia tarvitaan sekä kansalaisten että päättäjien tasolla. Kansalaiset voivat vaatia, mutta suuremmat päätökset tehdään kuitenkin Arkadian mäellä. Jokainen voi silti valita, mitä sähköä ja kuinka paljon sitä käyttää, käyttääkö omaa autoa vai julkisia, paljonko matkustaa ja mistä tänne kuljetettua ruokaa ostaa jne. Pieniä jokapäivisiä valintoja.