Luovuin viime viikolla useista luottamustoimista. Vantaan Vihreiden hallituksen jäsenyyteni vaihtui varajäsenyydeksi, ViNOVan puheenjohtajuus vaihtui taloudenhoitajan hommiksi ja ViNOn hallituspaikasta luovuin kokonaan. Tämän vuoden luottamustoimet jatkuvat kyllä vielä tämän vuoden loppuun, mutta viimeiset kokoukset olivat viime viikolla. Nyt olo on samaan aikaan helpottunut työtaakan vähennyttyä, mutta myös äärimmäisen haikea. Erityisesti ViNOn paikasta on vaikeaa luopua, mutta toisaalta on hyvä jättää aikaa myös omalla elämälleen järjestöelämän sijaan. Sitä paitsi luottamustoimet tulevat varmasti työllistämään minua ensi vuonnakin aivan tarpeeksi, kunhan valtuuston työskentely alkaa ja muut kunnalliset luottamuspaikat on jaettu.

Kävin eilen hankkimassa joululahjat ja voi sitä ahdistusta, mikä kaupoissa käymisestä tuli. En ole shoppailun ystävä ja huolimatta siitä, että välttelin pahimpia ostoshelvettejä suunnaten esimerkiksi luontokauppaan ja Ruohonjuureen, jouluahdistus kasvoi silti suunnattomaksi. Joulu tuntuu kokonaisuudessaan varsin teennäiseltä juhlalta. Ihmiset ovat kulutuksen hurmiossa ja materialla pyritään tuottamaan tyydytystä. Pyrin itse tekemään suuren osan lahjoista itse, koska se osoittaa mielestäni välittämistä aivan toisella tavalla kuin krääsän ostaminen. Jopa pikkujoulujakin olen jo alkanut vieroksua. Viime vuosia niitä on riittänyt enemmän kuin tarpeeksi, mutta tänä vuonna kävin monissa pikkujouluissa vain kääntymässä.

Joulussa on toki hyvät puolensakin, kun kerrankin ehtii pysähtyä nauttimaan hiljaisuudesta ja rauhasta sekä läheisten läsnäolosta. Tästä joulusta tulee tosin itselleni vaikea myös siinä mielessä, että viime vuosina niin moni läheinen on nukkunut pois, että joulunvietto pienellä porukalla tuntuu kovin erilaiselta. Rankan syksyn jälkeen mietin myös, miten osaan lomailla kaksi viikkoa hermostumatta. Tosin olen jo tehnyt suunnitelmia sukuloidakseni välipäivinä Pohjois-Savossa ja tammikuun alussa puolestaan suuntaamme Evolle patikoimaan muutamaksi päiväksi.

Ensi vuonna vastassa ovat uudet haasteet. Aion ottaa vuodesta kaiken irti tietäen kuitenkin, ettei se tule olemaan todennäköisesti sen helpompi kuin tämäkään vuosi kaikkine haasteineen ja vaihtelevine tapahtumineen.

Oikein rentouttavaa ja rauhallista joulun aikaa jokaiselle! Pysähtykää ihmettelemään elämän ihmeitä ja halailkaa läheisiänne!